Uterum som luftsolfångare
Varm och torr luft från uterum
Luftslode fritidshus

Ett uterum är i sig en passiv solfångare. Precis som i en Solarventi luftsolfångarpanel stiger lufttemperaturen i ett uterum snabbt i takt med att solen tittar fram. Med en uterums- och ventilationssats utnyttjas uterummets solvärme som värmetillskott och ventilation inne i huset.

När installationen körs blir uterummet samtidigt svalt. Metoden är ett mycket billigt sätt att inrätta en smart luftsolfångare. Uterumsluftsolfångaren har samma effekt på huset som en traditionell Solarventi luftsolfångare: avfuktning och ventilation utan driftskostnader – och ett gratis värmetillskott på köpet.

Precis som den traditionella luftsolfångaren blåser Solarventis uterums- och ventilationssats året runt. Varje gång solen skiner blåser Solarventin in kostnadsfri varm och torr luft i huset. Unken och fuktig luft trycks då ut framför den nyinblåsta luften.

Hur stort värmetillskottet blir i kronor och ören när man använder SolarVentis uterums- och ventilationssats” beror på konstruktion, syfte och fasta värmekällor m.m. Bara att husets luftfuktighet sänks på det hela taget gör det lättare och billigare att värma upp. Till detta kommer också användningsvärdet vid ett förbättrat inomhusklimat i huset och ett svalare uterum under mycket varma dagar.

Ventilationsflöden

När solen skiner lite på uterummet stiger temperaturen snabbt. Samtidigt börjar solcellen i uterums- och ventilationssatsen att alstra ström – som får ventilatorn mellan uterummet och huset att blåsa den varma och torra ventilationsluften från uterummet in i huset genom inblåsningsröret.

Luften som blåses in i huset trycker ut den befintliga, fuktigare luften i huset genom otätheter eller öppna luftventiler. Det är luftventilernas och otätheternas placering som avgör hur ventilationsluften flyttar sig genom huset.

Var uppmärksam på att stänga t.ex. skorstensutgångar, om utloppet sitter nära inblåsningsmunstycket till SolarVentis uterums- och ventilationssats.

När den varma luften ska ha effekt på flera rum med dörr emellan, ska dörrarna mellan rummen stå öppna – eller så ska det monteras vanliga friskluftsventiler av standardtyp mellan rummen.

Luftslode fritidshus
Om oss

Heralex är återförsäljare av vad vi anser vara marknadens ledande ventilationslösningar. Vår ambition är att hjälpa dig till bättre hälsa genom ett bättre inomhusklimat, sänka dina uppvärmningskostnader och samtidigt värna om miljön.

Kontakt

  • ulf.larsson@heralex.se
  • 070-820 54 98
Kundservice

© Heralx 2020

Vi använder cookies för en bättre användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår sida godkänner du detta. Läs mer…