Silvento-ec badrumsfläkt

+46 708 20 54 98    ulf.larsson@heralex.se

Franluftsflakt-for-kok-och-badrum
Ytterkapa-franluftsflakt-silvento-ec
Motorn i LUNOS Silvento badrumsflakt
LUNOS Silvento KL-EC
LUNOS Silvento monterad pa vagg
LUNOS Silvento franluftsventilation badrum

Kontakta oss för pris

LUNOS Silvento

Bostads- och trafikområden flyttar allt närmare varandra. Vi mår bäst med "tysta väggar". Därför är motorerna för Silvento optimerade. De är tystare än sin föregångare, eftersom de arbetar avsevärt effektivare och kan köras med lägre luftflöden (15– 60 m3/h).

Även konstruktionen av Silvento har modifierats så att innerpanelen är smalare och den tidigare synliga lysdioden nu är diskret placerad under innerpanelen. Till skillnad från sin föregångare har den nya Silvento ec endast en typ av fläktinsats, som antingen utrustas med ett baskort eller ett komfortkort.

Båda komponenterna kan byggas ut med ytterligare insticksmoduler. Rörelsedetektormodulen medför, att någon brytare inte behövs, och via fjärr- modulen kan externa styrsystem och sensorer anslutas.

Den första versionen av Silvento badrumsfläkt från LUNOS kom ut 1961. Redan från början var Silvento en succé och populariteten har bara stärkts sedan dess, speciellt som vissa av enheterna från 60-talet ännu snurrar på som de ska, vilket är ett resultat av funktion och hög kvalitet. Detta är en av de bästa badrumsfläktar man kan ha, snygg, tyst och kraftfull.

Den senaste versionen av badrumsfläkten har uppgraderats med EC-motor, vilket gör den både starkare och samtidigt energisnålare. Man har även ny stilren design på de synliga delarna och ett nytt modulbaserat styrsystem. LUNOS har samarbetat med fläkttillverkaren ebm-papst under tre år för att ta fram helt optimala förbättringar i Silventon. Kvittot på att man lyckats fick man genom tilldelandet av det tyska innovationspriset PLUS X AWARDS för årets produkt 2016/2017. Läs mer om det här: http://www.ebmpapst.se/sv/nyheter/Treårigt-samarbetsprojekt-bakom-badrumsfläkt-som-blev-årets-produkt

Till skillnad från de flesta badrumsfläktar så är detta en radialfläkt som i sig är speciellt lämplig för stabil frånluftsventilation. En radialfläkt innebär att den är avsevärt mindre känslig för lufttryck, och kan utan problem monteras i flervåningshus till kanalschakt. Konstruktionen är oerhört driftsäker och gör också att ljud inte tränger in genom fläktkanelen till det utrymmet den ventilerar.

När det kommer till sortimentet så har LUNOS utformat ett modulsystem, där varje behov kan tillgodoses genom 9 olika fläkthus i två olika kategorier: utanpåliggande eller för inbyggnad. Fläktmotorn och själva innerkåpan är alltid samma, sedan väljer man fläkthus efter krav och behov. Efter det väljer man vilken av de två styrmodulerna man vill ha, basmodul med valbara funktioner som fördröjning/intervalldrift/eftergångsdrift, -eller den vanligast förekommande komfortmodulen med fuktsensor som gör fläkten helautomatisk. Till dessa kan man vid behov utöver det välja till Rörelsesensor eller Radiomudol.

Silvento drivs med 230 V och levereras alltid med luftfilter och automatisk filterbytesindikator. Kan kopplas till befintlig väggbrytare. Givetvis är modulsystemet bakåtkompatibelt med tidigare versioner av Silvento.

När det kommer till ekonomi och miljö så är LUNOS Silvento en föregångare. Tanken med fläkten är att den ska suga ut luft när det behövs, det är det kloka valet av ventilation. Men även om man låter Silvento gå på sin maxkapacitet och suga ut 60 kubikmeter luft i timmen dygnet runt, så blir driftkostnaden inte ens 60 kr / år.

 • RoHS och WEEE kompatibel
 • EnEV och DIN 1946-6 kompatibel
 • Testad enligt DIN 308 och DIBt Standard
 • Kan användas i lågenergihus

Frånluftsflöde (m³/h): 0-60 m³/h
Frånluftsflöde (l/h): 0-16,7 lit/sek
Energiförbrukning: 0-6,2 W
Matningsspänning/frekvens: 230 V
Ljudtrycksnivå (lab.värde): 22-35 dB
IP-klass: IPX5
Dimensioner: Måttexempel för inbyggnadsfläkt: 210 x 230 mm. Måttexempel för vägg/takmonterad fläkt: 270 x 270 x 105 mm
Ø frånluftsrörkanal: 60-100 mm
Beställ Nr: 040 078

LUNOS Silvento är synnerligen lämpligt för prefabricerade hus. I dessa fall sätts monteringsrören in i väggarna redan på husfabriken oavsett om dessa gjuts eller snickras, och man kan även dra strömkabel i väggarna då.

Så här går det till:

 1. Bestäm var man behöver montera Silventofläkten och vilket fläkthus som blir bäst
 2. Borra hål om kanal inte redan finns och sätt i rörkanal
 3. Montera fläkthuset antingen infälld eller utanpåliggande i vägg eller tak
 4. Anslut till utblåskanal
 5. Anslut fläkten till elnätet, eventuellt via väggbrytare (Kräver behörig elektriker)
 6. Montera i styrmodul, basic eller comfort
 7. Sätt i filter montera täckkåpa
 8. Koppla på strömmen
 9. Njut av en frånluftsventilation av högsta klass från LUNOS

Följande delar krävs för att montera LUNOS Silvento

Silvento styrmodul
Styrmodul
Silvento flaktchassi
Fläktchassi
Silventoflakt
Silventofläkt

Modulsortiment LUNOS Silvento

LUNOS har dels en fläkt som levereras komplett redan monterad i ett fläkthus för inbyggnad, man väljer bara till styrmodul. Denna heter Silvento KL-EC.

Men man kan själv komponera ihop precis vilket fläkthus man behöver av de 9 olika typer som LUNOS tagit fram till Silventofläkten. Valet beror på den plats det ska monteras, vart utblåset ska gå, ett eller två rum som ska ventileras, infälld eller utanpåliggande
samt brandskyddat hus eller ej. Kontakta oss så hjälper vi dig att välja rätt!

Här är en skiss på utbudet av modulerna: Silvento modulöversikt

Basic

Detta styrkort ger dig möjlighet att ställa in precis hur fläkten ska arbeta, vanligtvis kopplas fläkten då även till en väggbrytare som även tänder belysningen
Grundventilation – om fläkten ska arbeta konstant eller ej

 • Nominell belastning – val av mängd luft som ska sugas ut konstant
 • Intervall – om fläkten ska startas då och då för att ventilera ut luft utan att behöva gå alltid (exempelvis 30 minuter var fjärde timme)
 • Eftergångstid – hur länge fläkten ska fortsätta gå efter att exempelvis väggbrytaren slagits ifrån
 • Påslagsfördröjnng – hur långt efter fläkten ska starta efter att man slagit till väggbrytaren

Komfort

Detta styrkort ger dig alla möjligheter som Basic ger men har även fukt och temperaturgivare. Vilket gör att fläkten blir helt automatiskt, och behöver då inte ens en väggbrytare.
Man kan justera vid vilken relativ luftfuktighet som fläkten ska aktiveras, och man kan låta den ha ett grundflöde om man vill.

Utöver styrkorten finns det två tillval – funktionsspecifika tilläggsmoduler som man kan välja till sitt styrkort:

Rörelsesensor: Detta gör din Silvento-fläkt rörelsestyrd genom en radardetektor med räckvidd upp till 6 meter.

EO-Radiosändare: Detta gör att Silventon kan integreras och styras trådlöst med EnOcean-teknik.

För komplett beskrivning av funktioner och inställningsmöjligheter se manualen på svenska som finns under fliken Manualer.

Monteringsvideo

Exempel-pa-luftflode-och-dess-varmeatervinning
Funktionsbeskrivning-planskiss
Om oss

Heralex är återförsäljare av vad vi anser vara marknadens ledande ventilationslösningar. Vår ambition är att hjälpa dig till bättre hälsa genom ett bättre inomhusklimat, sänka dina uppvärmningskostnader och samtidigt värna om miljön.

Kontakt

 • ulf.larsson@heralex.se
 • 070-820 54 98
Kundservice

© Heralx 2020

Vi använder cookies för en bättre användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår sida godkänner du detta. Läs mer…